Kompanija General Motors povećava upotrebu motora sa turbokompresorima

General Motors je bez velike pompe povećao upotrebu motora sa turbokompresorima u svojim vozilima. Razlog za to je poboljšanje ekonomičnosti i smanjenje potrošnje goriva a sve to bez žrtvovanja performansi na vozilima.

Kompanija General Motors je drastično povećala prodaju automobila koji koriste motore nove generacije sa  turbokompresorima u SAD-u. Statistika poslovanja ove kompanije beleži prodaju od oko 288.000 vozila tokom 2011.godine, zahvaljujući zabeleženom rastu od 12 procenata godišnje, prodaja ovih vozila je dostigla 712.000 prodatih vozila u 2016.godini.

Očekivanja tržišta su da će proizvodnjom vozila koja koriste za pogon isključivo motore sa turbokompresorima nastaviti da raste  prodaja GMC-a u 2018.godini. Trenutna proizvodnja modela Chevrolet Equinox -a bazirana je isključivo na turbo dizel motore.

Po rečima Dan Nicholsona,podpredsednika za elektrifikaciju, kontrole i softver u kompaniji General Motors, turbo punjači su neizbežni deo motora nove generacije. Omogućili su da manji četvorocilindrični motori mogu pružiti performanse nekadašnjih većih atmosverskih motora, bez žrtvovanja maksimalnog obrtnog momenta I snage motora.

Unapređenjem motora sa turbo punjačima i upotrebom ove tehnologije omogućuje se da četvorocilindrični motor proizvodi performanse koje su uporedive sa onima na većim šestocilindričnim motorima, ako ne i bolje. Javnost je vrlo skeptična oko hrabrog poduhvata kompanije, shodno tome su se javile spekulacije o dodatnim troškovima prilikom razvoja turbokompresora. U procesu proizvodnje se javilo dosta problema, koji su prouzrokovali odloženo ubrzanje, poznato kao “turbo lag” – turbo rupa. Oba problema proizvođača automobila rešena su razvojem novijih generacija turbokompresora, dok se i danas u razvojnim centrima radi na rešavanju I otklanjanju potencijalno lošijih performansi.

Očekuje se da će General Motors gotovo polovinu svojih modela za 2018. godinu ponuditi u bar jednoj opciji agregata sa turbokompresorom.Neke od specifikacija modela se odnose na 2.0-litarski četvorocilindrični motor dostupan u Chevrolet Traverse-u i standard na Buick Regal and Regal TourX-u.
General Motors ima prostora za proširenje svoje proizvodnje vozila koja koriste motore sa turbo punjačima. Kompanija još uvek u svojoj ponudi nema turbo motore za najveće GMC i SUV-ove na Chevroletovim vozilima, kao ni za pikap vozila.

Iz kompanije ne žele da otkrivaju planove, koji se odnose na dodavanje nove generacije motora tim segmentima automobila, naglasivši da će General Motors “nastaviti da prati reakcije kupaca” i da će na osnovu njih doneti odluke o primeni motora sa turbokompresorima.Takođe je navedeno da, šta god da se desi sa ovim predlogom, GM neće odustati od svojih napora da se poveća ekonomska isplatljivost upotrebe goriva kao I sama efikasnost.

Nicholson je dodao I sledeće “Nikada ne idemo unazad.Samo je pitanje koliko brzo možemo napredovati u poboljšanju ekonomičnosti potrošnje goriva”.

Ceo članak možete pročitati na: Automotive News